29 apr 2024 English version 2 parts.jpg Deel 0 en deel 1 zijn ook vertaald naar het Engels. Deel 0 en deel 1 zijn ook vertaald naar het Engels.
29 apr 2024 Joep dohmen.png Hoe werk je aan je eigen Bildung? Hoe werk je aan je eigen Bildung?
29 apr 2024 feria de abril.1.png "Feria de Abril", aandacht voor de flamenco dans "Feria de Abril", aandacht voor de flamenco dans
29 apr 2024 693b435f-054b-4566-a89d-0c3209c9f299.jpeg Langs de kant van de weg in Tossa de Mar Langs de kant van de weg in Tossa de Mar
29 apr 2024 talent in de klas.png Educatieheld congres - Talent in de klas Educatieheld congres - Talent in de klas
28 feb 2024 20231208_121339.jpg Langs het strand van el Palo, Málaga Langs het strand van el Palo, Málaga
ensaimada.jpg
La ensaimada 8 jul 2016

La ensaimada:

Als je ooit op één van de eilanden van de Balearen bent geweest, Mallorca, Ibiza of Menorca, ken je ook vast “la ensaimada”. Het is een zoet broodje met een vorm die lijkt op een koffiekoek.  Men eet de ‘ensaimada’ als ontbijt en als toetje. Hieronder staat het recept. Leef je uit en maak ook zo’n heerlijk ontbijt!

Ingrediënten:                                                          Ingredientes:

500 gr bloem                                                          medio kilo de harina
75 gr. suiker                                                            75 gramos de azúcar
1 tl zout                                                                   1 cucharadita de sal
40 gr gist                                                                 40 gramos de levadura
2,5 dl lauwe melk                                                  2,5 decílitro de leche tibia
2 el olijfolie                                                             2 cucharadas aceite
2 eieren                                                                   2 huevos
200 gr gesmolten reuzel*                                    200 gramos de manteca de cerdo

Geef de bloem met de suiker en het zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Los de gist in de melk op en voeg aan de bloem toe. Bestuif met wat bloem en laat ca 15 minuten staan. Roer de eieren met de olie los en schenk dit in de kom. Kneed alles tot een glad deeg en laat dit op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.

Kneed het deeg nogmaals en rol het op een met bloem bestrooid werkvlak zo dun mogelijk uit.  Bestrijk het met de reuzel en rol het vanaf de lange kant voorzichtig op.

Laat het 1 uur rijzen en vorm van de rol deeg, "slakken". Leg deze op een ingevet bakblik en laat tot de volgende ochtend rijzen.

Bak ze in een voorverwarmde oven van ca. 200 graden in ongeveer 1 uur goudbruin. Eet ze bestrooid met poedersuiker.

(*  Reuzel: Dit is uitgesmolten en gezeefd varkensvet, nog steeds te koop bij slagers. Reuzel is in de moderne keuken onpopulair vanwege het hoge percentage verzadigde vetzuren. Maar net zo goed als we wel eens een mierzoet gebakje met slagroom eten, kunnen we ook wel eens iets klaarmaken met reuzel. In het verleden was reuzel één van de standaard kookvetten, en de moderne Chinese keuken werkt nog steeds veel met reuzel. Je kunt heel simpel zelf reuzel maken. Als je het spekvet hebt uitgebakken houd je kaantjes over. Die zijn heerlijk om te knabbelen.)

 

COOKIE INFORMATIE

Voor een volledige werking van deze website wordt gebruik gemaakt van cookies.
Meer informatie over cookies > Accepteren