10 mei 2021 podcasts.jpg Podcasts over Hoogbegaafdheid Podcasts over Hoogbegaafdheid
10 mei 2021 san isidro labrador.jpg Mei-tips en ideeën om te doen voor de leerlingen van Juan y Rosa Mei-tips en ideeën om te doen voor de leerlingen van Juan y Rosa
8 mrt 2021 Leerlingpakketten.jpg Nieuws over de leermethode Nieuws over de leermethode
8 mrt 2021 week van de hoogbegaafdheid.jpg Deze week is de Week van de Hoogbegaafdheid Deze week is de Week van de Hoogbegaafdheid
8 mrt 2021 Artikel leerling mrt.jpg Tips en ideeën voor de leerlingen van 'Juan y Rosa' Tips en ideeën voor de leerlingen van 'Juan y Rosa'
15 feb 2021 Didactiek TASC.jpg "De gemiddelde leerling voorbij" "De gemiddelde leerling voorbij"
paella valenciana.jpg
Maak ook een originele paella valenciana 7 jun 2017

Paella, een gerecht uit Spanje, dat we allemaal vast wel kennen van naam en wellicht eens hebben geproefd. Van origine komt paella uit de streek Valencia. Voor het woord paella zijn twee verklaringen te geven, een geromantiseerde en een taalkundige.

In de 8e eeuw verbouwden de Moren in de Valenciaanse regio, de bakermat van de paella, de typische rijst voor de paella: een korte dikke korrel met groot absorberend vermogen. Zo ontstond de Paella Valenciana met als ingrediënten de lokaal aanwezige producten zoals konijn, kip, grote witte limabonen en groene bonen. Er is een verhaal ontstaan dat de mannen voor de vrouwen, die de hele dag op het land waren geweest, een gerecht maakten van restjes en al wat er te vinden was in de omgeving. Het werd een bonte pan vol, voor haar: para ella oftewel pa’ella.

Taalkundig komt het woord paella van het oorspronkelijke Latijnse woord patella wat pan betekent. In Valencia wordt zowel het woord paella als paellera gebruikt om de pan aan te duiden waar dit gerecht in gemaakt wordt.

Maak samen met je leerlingen deze overheerlijke orginele Valenciaanse paella