17 mei 2019 hoogbegaafdheid.png Hoogbegaafden op de basisschool Hoogbegaafden op de basisschool
15 mrt 2019 Beurzen 2019.1.jpg Week van Hoogbegaafdheid en "Talent in de klas" Week van Hoogbegaafdheid en "Talent in de klas"
15 mrt 2019 Las Fallas en Valencia Voorjaar in Spanje Voorjaar in Spanje
15 mrt 2019 Dolor y gloria “Dolor y gloria”, film van Almodóvar “Dolor y gloria”, film van Almodóvar
15 mrt 2019 Pag 9 SDT.jpg Prezi codes in werkboek van "Soy Don Toro" werken niet meer Prezi codes in werkboek van "Soy Don Toro" werken niet meer
8 feb 2019 2018-11-25 13.13.05-1 (2).jpg Kunst en Cultuur in Spanje Kunst en Cultuur in Spanje
ensaimada.jpg
La ensaimada 8 jul 2016

La ensaimada:

Als je ooit op één van de eilanden van de Balearen bent geweest, Mallorca, Ibiza of Menorca, ken je ook vast “la ensaimada”. Het is een zoet broodje met een vorm die lijkt op een koffiekoek.  Men eet de ‘ensaimada’ als ontbijt en als toetje. Hieronder staat het recept. Leef je uit en maak ook zo’n heerlijk ontbijt!

Ingrediënten:                                                          Ingredientes:

500 gr bloem                                                          medio kilo de harina
75 gr. suiker                                                            75 gramos de azúcar
1 tl zout                                                                   1 cucharadita de sal
40 gr gist                                                                 40 gramos de levadura
2,5 dl lauwe melk                                                  2,5 decílitro de leche tibia
2 el olijfolie                                                             2 cucharadas aceite
2 eieren                                                                   2 huevos
200 gr gesmolten reuzel*                                    200 gramos de manteca de cerdo

Geef de bloem met de suiker en het zout in een grote kom en maak in het midden een kuiltje. Los de gist in de melk op en voeg aan de bloem toe. Bestuif met wat bloem en laat ca 15 minuten staan. Roer de eieren met de olie los en schenk dit in de kom. Kneed alles tot een glad deeg en laat dit op een warme plaats rijzen tot het dubbele volume.

Kneed het deeg nogmaals en rol het op een met bloem bestrooid werkvlak zo dun mogelijk uit.  Bestrijk het met de reuzel en rol het vanaf de lange kant voorzichtig op.

Laat het 1 uur rijzen en vorm van de rol deeg, "slakken". Leg deze op een ingevet bakblik en laat tot de volgende ochtend rijzen.

Bak ze in een voorverwarmde oven van ca. 200 graden in ongeveer 1 uur goudbruin. Eet ze bestrooid met poedersuiker.

(*  Reuzel: Dit is uitgesmolten en gezeefd varkensvet, nog steeds te koop bij slagers. Reuzel is in de moderne keuken onpopulair vanwege het hoge percentage verzadigde vetzuren. Maar net zo goed als we wel eens een mierzoet gebakje met slagroom eten, kunnen we ook wel eens iets klaarmaken met reuzel. In het verleden was reuzel één van de standaard kookvetten, en de moderne Chinese keuken werkt nog steeds veel met reuzel. Je kunt heel simpel zelf reuzel maken. Als je het spekvet hebt uitgebakken houd je kaantjes over. Die zijn heerlijk om te knabbelen.)